Sveriges vanligaste bilar

År 2018 var Volvo det bilmärke i Sverige som dominerade statistiken över nyregistrerade bilar. De flesta av de finaste och dyraste märkena som exempelvis BMW:s 5-serie, Volvo V90 och Audi A6 ägs eller leasas av företag. När det gäller bilar som ägs av privatpersoner ligger enklare bilar i topp. Sverige har i alla tider älskat svensktillverkade Volvo och så ser det ut än i dag, men numera är Volkswagen den bil som privatpersoner väljer i första hand. Under 2019 hade märket drygt 65 000 nyregistreringar, därav 20 000 var privatägda. Nyregistrerade privatägda Volvo låg under 2019 på 3:e plats med omkring 13 000. Upp till andra plats hamnade Kia med cirka 14 000 som registrerats av privatpersoner. Toyota som länge varit en populär bil att äga fick 2019 en fjärdeplats och Skodan hamnade på en femteplats.

Nyregistrerade bilar i december 2020

Den bilen som såldes mest i december 2020 var elbilen Volkswagen ID.3 med drygt 2 500 nyregistrerade bilar. Det brukar i stort sett alltid vara Volvo V60 som haft övertaget när det gäller att ligga på Sveriges försäljningsstopp, men detta år fick Volvo V60 ge vika. Under 2020 hade Tesla haft sändningsrekord men kom bara på plats tolv. Tesla hade fler leveranser än populära Volkswagen Golf och det räckte för att gå förbi Renault Zoe som är den vanligaste elbilen i Sverige.

Volkswagen ID.3 började att levereras i september 2020 och har sedan dess sålt i rekordfart och det bara under årets fyra sista månaderna. Modellen gick även om Tesla med drygt 4 000 leveranser på fyra månader mot Teslas drygt 3 500 och då gällde det leveranser under hela 2020. Om Volkswagen fortsätter att leverera modellen i samma takt under 2021 kan de snabbt ta över elbilarnas marknadsdel i Sverige.

Privatleasing

I och med att man numera som privatperson kan leasa en ny bil, kan även privatpersoner köra nya bilar eftersom ingen handpenning behövs. Du kan välja den bil du vill ha och har råd med, välja hur många mil du vill köra per år och flera tillägg finns att välja på, så bilen blir anpassat efter just dig. Oftast leasar du bilen på 36 månader, när tiden är ute kan du antingen välja en ny eller köpa loss den du haft.

Lyxbilar

Jaguar och Alfa Romeo är så kallade lyxbilar, men ingen av dessa säljs något vidare till privatpersoner i Sverige. Under 2019 såldes Alfa Romeo bara cirka 16 procent av alla nyregistrerade bilar till personer och det blir endast drygt 100 bilar.

Lämna en kommentar