Saker du bör tänka på när du köper en begagnad bil

Att köpa bil är roligt, men det kan också vara svårt att välja rätt bil. Man måste tänka på en del saker när man köper en bil, i synnerhet när man köper en begagnad bil. Om man köper en begagnad bil från en privatperson så har man inga garantier så som man oftast har när man köper bilen via en bilfirma. Då är det bra att ha kollat upp lite saker innan man ska kika på bilen, om man inte redan är bilkunnig sedan innan. Man kan också ha med sig någon som är bilkunnig för att be denne om tips och råd. Även om man tar reda på det viktigaste gällande bilen, så kan man givetvis ha otur med den ändå.

Testkör, lyssna, känn och kläm

Det allra viktigaste är att testköra bilen och lyssna, hör man några missljud? Är det något annat ljud som hörs som inte ska höras? Att se efter om oljan ser bra ut är också att rekommendera och om man har möjlighet att kika under bilen för att se om något läcker. Se också efter om alla papper finns med i bilen, servicepapper, servicebok, eventuella kvitton på reparationer och besiktningspapper. Det är viktigt att fråga bilsäljaren om bilen är besiktad och om den gick igenom besiktningen eller inte. Om bilen inte gick igenom besiktningen så måste man fråga varför. Det är även bra att inspektera bilens utsida, även om det är insidan som är viktigast för bilens funktion, kolla efter rost och eventuella skador. Eftersom det är en begagnad bil så får man räkna med en del rost, men om det däremot är väldigt mycket rost så får man vara på sin vakt, för det kan bli mycket kostsamt att reparera. Vidare bör man kolla milantal, när kamremmen är bytt och att fråga bilsäljaren om det finns några andra kända fel på bilen som man bör känna till. Oftast säljs begagnade bilar avställda, men man kan ändå fråga bilförsäljaren om den kommer att säljas avställd eller påställd.

Köpa begagnad bil på bilfirma

Som ovan nämnt brukar bilfirmor ofta ha garantier om man köper bil via dem, men om det däremot är en mycket gammal bil som man hade tänkt köpa gäller inte alltid garantierna. Så det är viktigt att tänka på om man köper bil via en bilfirma. Även om det kan kännas tryggare att köpa en bil via en bilfirma så bör man ändå kolla upp bilens skick, hur långt den har gått, om den är besiktad, hur oljan ser ut och om kamremmen är bytt. Ett företag brukar oftast inte lura någon, men det är trots allt svårt att veta om bilen är i brukbart skick och för hur länge.

Lämna en kommentar